otpor

16.01.2006.

Ustani, kćeri moja Sejdefo


USPAVANA LJEPOTICA


Najčuveniji gazda u kraju imao je kćer kojoj je bilo vijeme za udaju. Kako je bila jedinica u majke a gazdinska kćer, nije bila baš poletna za pospremit i uradit šta. Ali je zato bila nadaleko čuvena po neviđenoj ljepoti. Pošto nije imala obaveze po kući a ni van kuće, voljela je malo duže odspavati.

Vidi gazda da ovako nikad neće udat kćer pa objavi poziv proscima da počnu dolaziti. Dolazili su sa svih krajeva svijeta, preko mnogih brda i planina da vide i isprose tu čuvenu uspavanu ljepoticu ali su se svi vraćali jer kad god je neko stigao ona je spavala snom pravednika.

Dosadilo gazdi da se prosci vraćaju a pojavilo se mlado momče za kojeg je saznao da je iz čuvene i ugledne familije te on odluči da preduzme nešto. Kad se momče pojavilo on skoči do kćerkine sobe te je na jedvite jade probudi i naloži joj da siđe da se upozna.

Ona siđe. Zape joj za oko taj viđeni mladić ali mrzovoljna zbog naglog i preranog buđenja a razmažena kakva već jest i u inat ocu ona odmah reče da neće da se uda za to momče.

I mlado momče je živjelo sretno do kraja života.