otpor

28.09.2005.

Otporovim stazama evolucijeEVOLUCIJA


Moram mjenjati ovu kafanicu gdje svako jutro kahvenišem. Uznemiravaju me. Vazda se nađe neka studentica, nervozna pred ispit, da ovdje prikuplja hrabrost sa jednom ljutom a ja, treba li više napominjati, ovako dobrodušan kakav već jesam ne mogu a da ne pokušam da pomognem da se razbije taj imaginarni strah od škole. Kažem ja njoj da se ne brine jer ako padne - padne, ko da je to nešto strašno i ko da će neko nekad u budućnosti brojati koliko je puta pala, jel, pa nigdje nema brojčanik, majka mu stara, pa da otkucava.

Kaže mi da se ona baš nešto pretjerano i ne zamara time koliko će puta pasti već je brine što je negdje u tim knjigama naišla na Teoriju evolucije a ona se nekako sa tim ne može složiti a ne uči joj se nešto u što ne vjeruje. Još dodaje da ona ne može shvatiti i prihvatiti da se nešto nakon nekog vremena može pretvoriti u nešto drugo ma koliko to bilo slično naizgled i slično po nekim osobinama.

Vidim ja da je vrag odnio šalu i ako nastavi sa ovom svojom filozofijom neće ona položit, red je da pomognem.

Kažem ti ja njoj ... Dušo draga, de da napravimo jedan eksperiment u naučne svrhe i u svrhu tvoje edukacije. Jedan praktičan primjer vrijedi više no sva teorija. De priđi bliže da ti čiko pokaže kako crvić evoluira u opakog pitona za vrlo kratko vrijeme.

Sve za nauku i obrazovanje. Isključivo.